Co to jest KARAFKA i DEKANTER

Karafka, jest to naczynie szklane bądź kryształowe służące do przechowywania i podawania w nim różnych trunków alkoholowych.

Często przelewane są do niej napoje z butelek, które przez transport bądź długie przechowywanie nie wyglądają estetycznie. Ma ono kształt pękatej butelki o wąskiej szyjce, zatyka się ją wykonanym z tego samego materiału korkiem.

Dekanter, szklane naczynie służące do dekantacji wina, czyli zlewania płynu winnego znad osadu tworzącego się w butelce, bądź zwykłego przygotowania win czerwonych do spożycia.

Może on pełnić podobną rolę co karafka. Również posiada szeroką podstawę, dlatego że rozprowadzane wino na większej powierzchni jest lepiej napowietrzone. Szyjka butelki zwęża się ku górze, a sporych wielkości otwór ułatwia przelanie wina z butelki do naczynia. Goszczenie winem przez sommeliera za pomocą dekantera ze specjalnym uchwytem jest wysoce eleganckie.