Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego
Syrop z mniszka lekarskiego to prosty, naturalny słodzik, który można dodawać do ulubionych napojów i potraw. Ma delikatny smak, który sprawia, że jest świetny nad naleśnikami, owsianką, a nawet jogurtem. Roślina mniszka ma wiele innych zastosowań, jak również, w tym podejmowania herbaty i nalewki.
Jeśli chcesz zrobić swój własny syrop z mniszka lekarskiego, możesz wykonać następujące kroki. Po pierwsze, będziesz musiał zebrać kwiaty mniszka i przygotować je. Zbierz je, gdy są w rozkwicie i upewnij się, że są wolne od pestycydów. Powinieneś również uważać, aby utrzymać rośliny z dala od chodników i dróg. Najlepiej zbierać je na otwartych polach lub podwórkach.
Po zebraniu kwiatów, należy je umyć w wodzie. Kiedy już to zrobisz, powinieneś usunąć płatki z łodyg. Możesz umieścić płatki w szczelnym pojemniku lub torbie do zamrażania, aż będziesz gotowy do ich użycia. Pamiętaj, aby usunąć z nich również pyłek. Pomoże to stworzyć odpowiednią konsystencję syropu.
W zależności od ilości posiadanego mniszka, możesz albo wyekstrahować kwiaty, albo zmieszać je z cukrem, aby zrobić syrop. Aby wyodrębnić kwiaty, możesz użyć sitka o drobnych oczkach lub szewca.
Kiedy już wydobędziesz płatki, powinieneś przenieść je do dużego rondla. Dodaj 4 filiżanki wrzącej wody do kwiatów mniszka. Doprowadzić płyn do wrzenia i pozwolić mu się gotować przez kilka minut. Usuń słoik z ciepła i pozwól mu ostygnąć.
Następnie trzeba będzie przecedzić mieszaninę kwiatów mniszka lekarskiego. Użyj sita o drobnych oczkach lub ściereczki do serów, aby upewnić się, że cały płyn został usunięty. Być może trzeba będzie to zrobić kilka razy. W miarę jak płyn z mniszka się redukuje, powinieneś zauważyć, że staje się on gęstszy i bardziej bąbelkowy.
Aby zachować swój miód z mniszka lekarskiego, możesz go przechowywać w sterylnym słoiku. Należy jednak często badać miód, aby upewnić się, że nie jest on nadmiernie zredukowany. Należy unikać zbytniego zredukowania, ponieważ spowoduje to powstanie galaretowatej konsystencji.
Kiedy skończysz redukować syrop z mniszka lekarskiego, powinieneś przechowywać go w sterylnym słoiku lub w lodówce. Alternatywnie, możesz go zapuszkować w puszce w kąpieli wodnej. Tylko upewnij się, że masz co najmniej 1 cal przestrzeni na górze słoików, aby umożliwić ekspansję. Przed zamknięciem słoików, możesz wygotować pokrywki. Dobry lejek do konserw jest przydatnym narzędziem do tego kroku.
Na koniec możesz podać swój syrop z mniszka w szklanej butelce lub słoiku. Można go użyć, aby dodać smak do owsianki, gofrów i naleśników. Można go również stosować do kawy, jak również.
Syrop z mniszka lekarskiego jest łatwy do wykonania. Wystarczy połączyć kwiaty z cukrem lub sokiem z cytryny. Przecedzić ekstrakt przez sitko o drobnych oczkach, a otrzymamy syrop o pysznym smaku. Później możesz przechowywać syrop z mniszka lekarskiego w lodówce lub zamrażarce.
Syrop z mniszka lekarskiego to prosty, naturalny słodzik, który można dodawać do ulubionych napojów i potraw. Ma delikatny smak, który sprawia, że jest świetny nad naleśnikami, owsianką, a nawet jogurtem. Roślina mniszka ma wiele innych zastosowań, jak również, w tym podejmowania herbaty i nalewki. Jeśli chcesz zrobić swój własny syrop z mniszka lekarskiego, możesz wykonać…
Syrop z mniszka lekarskiego to prosty, naturalny słodzik, który można dodawać do ulubionych napojów i potraw. Ma delikatny smak, który sprawia, że jest świetny nad naleśnikami, owsianką, a nawet jogurtem. Roślina mniszka ma wiele innych zastosowań, jak również, w tym podejmowania herbaty i nalewki. Jeśli chcesz zrobić swój własny syrop z mniszka lekarskiego, możesz wykonać…