Jak stosować Jantar Rub na mięsie
Jednym z najlepszych sposobów na doprawienie pieczeni, ryby lub czegokolwiek, co preferujesz na grillu, jest natarcie jej dobrym rubem. Przyprawy występują w dwóch smakach – suchym i mokrym. Suche nacierają mięso, natomiast mokre przypominają nieco marynatę, do której dodajemy płyn przed nałożeniem na mięso. Możesz użyć mokrej mieszanki z lżejszą ilością płynu, takiego jak piwo, sok z cytryny lub bourbon. Jeśli jednak planujesz wędzenie lub grillowanie mięsa, będziesz chciał utrzymać go na mięsie przez nieco dłuższy czas.
Aby zrobić dobry rub, należy zacząć od określenia rodzajów składników, których można użyć. Podczas gdy najczęstszymi składnikami będą sól i pieprz, możesz stać się bardziej kreatywny, wypróbowując różne kombinacje przypraw, ziół i papryczek chili. Typ mięsa, które przyrządzasz, również będzie miał wpływ na smak twojej marynaty. Na przykład, jeśli przyrządzasz stek z grilla, prawdopodobnie będziesz chciał go natrzeć mokrą przyprawą, aby wzmocnić smak dymu. Z drugiej strony, jeśli przyrządzasz pierś z kurczaka, możesz użyć suchej mieszanki, aby wzmocnić naturalne smaki mięsa.
W zależności od rodzaju przyrządzanego mięsa, możesz mieć dużo powierzchni do pracy. Jeśli przygotowujesz duży kawałek mięsa, taki jak pieczeń, prawdopodobnie będziesz chciał użyć znacznej części nacieru. Podobnie, jeśli przyrządzasz delikatny kawałek mięsa, prawdopodobnie będziesz chciał użyć mniejszej porcji rub, aby uzyskać najwięcej smaku.
Jak w przypadku każdego innego artykułu spożywczego, najlepszym sposobem na przygotowanie rub jest zastosowanie go co najmniej kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania. Pomoże to zapewnić, że mięso zostanie odpowiednio pokryte. Innym powodem, dla którego warto to zrobić wcześniej, jest wygoda. Dzięki wcześniejszemu zastosowaniu dobrej mieszanki do mięsa, nie będziesz musiał zajmować się niechlujnymi przyprawami podczas grillowania lub wędzenia.
Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na mokry czy suchy rub, możesz go przechowywać w szczelnym pojemniku przez około sześć miesięcy. Dobrą zasadą jest użycie jednej łyżki stołowej na każdy funt mięsa, które zamierzasz przyrządzić. Można również eksperymentować z różnymi ilościami przyprawy, aby sprawdzić, co działa najlepiej. Niektórzy ludzie nawet zostawić ich rubs na noc przed ogniem się grill. Jednak należy być ostrożnym, gdy to robisz, ponieważ zapach suchego pocierania może być dość nieprzyjemny.
Używanie suchego natarcia do tworzenia skorupy na mięsie jest świetnym sposobem na wzmocnienie jego naturalnego smaku. Jednakże, powinieneś być ostrożny w używaniu suchego natarcia do zmiękczania mięsa, ponieważ może ono zamienić je w grzyb.
Jednym z najlepszych sposobów na doprawienie pieczeni, ryby lub czegokolwiek, co preferujesz na grillu, jest natarcie jej dobrym rubem. Przyprawy występują w dwóch smakach – suchym i mokrym. Suche nacierają mięso, natomiast mokre przypominają nieco marynatę, do której dodajemy płyn przed nałożeniem na mięso. Możesz użyć mokrej mieszanki z lżejszą ilością płynu, takiego jak piwo,…
Jednym z najlepszych sposobów na doprawienie pieczeni, ryby lub czegokolwiek, co preferujesz na grillu, jest natarcie jej dobrym rubem. Przyprawy występują w dwóch smakach – suchym i mokrym. Suche nacierają mięso, natomiast mokre przypominają nieco marynatę, do której dodajemy płyn przed nałożeniem na mięso. Możesz użyć mokrej mieszanki z lżejszą ilością płynu, takiego jak piwo,…